Observatorium: De Zandwacht This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here

This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here
De Zandwacht
Maasvlakte 2 – Port of Rotterdam
Een grote open sculptuur vormt de bekroning van de aanleg van de Tweede Maasvlakte en biedt uitzicht op de Zeeuwse kust, de Noordzee, de geautomatiseerde havens en de dijken van de slufter. De betonskeletten beelden drie stadia van duinvorming uit. Inwijding in juli 2015.

A large open sculpture crowns the land reclamation of Maasvlakte 2 and offers a view on the coast of Zeeland, the North Sea, the automated container terminals and the dikes of the Slufter, a huge deposit of contaminated sands. The concrete skeleton represent three stages of dune formation. Inauguration will be in july 2015.


PERSBERICHT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM
De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Daarmee visualiseert het kunstwerk hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand. Onder de bogen komen zitelementen. De Zandwacht komt dichtbij de parkeerplaats van het recreatiestrand te staan, op het duin tussen de Slufter en het strand. Via een wandelpad is de Zandwacht straks goed bereikbaar. Vanaf deze plek is er mooi zicht op het strand, de Hinderplaat, de Zuid-Hollandse eilanden en Maasvlakte 2.

Geert van de Camp, een van de leden van Observatorium: "We hebben ons laten inspireren door de manier waarop zand opwaait, de baan die het door de lucht beschrijft en hoe het weer neerdaalt. De Zandwacht toont een bevroren moment van hoe het landschap zichzelf vormt. Het is een in beton gegoten tekening in het duinlandschap die drie stadia van de vorming van het duin visualiseert. Doordat de Zandwacht bestaat uit een groot aantal elementen van verschillende grootte is het een complexe structuur. Door het grote oppervlak kun je door het object dwalen en zie je de Zandwacht en de omgeving steeds in een ander perspectief. De Zandwacht nodigt uit om stil te staan en te genieten van het weidse panorama. Het kunstwerk brengt een menselijke maat in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals."

Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf: "De Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2. Het recreatiestrand is één van de meest bezochte locaties in de haven. Mede dankzij een royale bijdrage van Boskalis en Van Oord krijgt Rotterdam op deze bijzondere locatie een bijzonder kunstwerk."
Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen: "Dit is een geweldige aanwinst voor de nieuwe openbare ruimte van de Maasvlakte. Het wordt een plek waar elke Rotterdammer en niet-Rotterdammer zal komen uitwaaien en extra zal genieten van de ruimte, de zon en de wind."

De Zandwacht wordt bekostigd door Boskalis, Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam. In de periode 2008-2014 legden Van Oord en Boskalis Maasvlakte 2 aan in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.
De bouw van de Zandwacht start in april op locatie. Planning is dat het werk in juli gereed is. De Zandwacht wordt gemaakt van speciaal zogenoemd hoog sterktebeton. De aannemer/leverancier is het gespecialiseerde bedrijf Betonindustrie De Veluwe uit Staphorst. Ingenieursbureau ABT verzorgde de bouwtechnische advisering en begeleidt de uitvoering.

Observatorium is een Rotterdams kunstenaarscollectief dat in het afgelopen decennium in binnen- en buitenland projecten heeft gerealiseerd, waaronder grote kunstwerken in Essen (Duitsland), Nantes (Frankrijk) en London (Engeland).
location: Maasvlakte 2 – Port of Rotterdam
year:2015
images:
Observatorium - De Zandwacht - Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - from dune Observatorium - De Zandwacht - Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - with islands Observatorium - De Zandwacht - Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - coast Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - locatie Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - luchtfoto Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - geologie Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - schetsen Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - locatieschets detai Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - maquette bij Havenb Observatorium - De Zandwacht - Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - inside Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - sand Observatorium - De Zandwacht - Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - top Observatorium - De Zandwacht - De Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - beach Observatorium - De Zandwacht - Zandwacht - Tweede Maasvlakte Rotterdam - sunset


back to index