Observatorium: Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here

This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here
Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland
HEEMSKERK - Noord Holland
Een wandel-fiets-uitkijkbrug over de snelweg A9 bij Heemskerk; de automobilist die eronder door rijdt, passeert de noordelijke grens van de Randstad, voor de fietser die erover heen rijdt is het een belangrijke oost-west verbinding tussen stad en platteland.
Highway walkway with viewpoints connecting city and coutryside and marking inofficially the boundary of the conurbation Randstad of ± 5 milion inhabitants (Amsterdam, The Hague, Leiden, Rotterdam, Dordrecht and Utrecht)
English text below

RANDSTADPOORT
De Randstad kent in het noorden twee uitlopers: Velzen-Beverwijk-Heemskerk en Zaanstad-Krommenie; tussenin ligt het polderlandschap van Assendelft en de Stelling van Amsterdam. Om deze verschillende steden en landschappen te verbinden voor de wandelaar en fietser is bij Heemskerk een brug over de snelweg A9 gebouwd.

De brug is gemaakt om te verbinden, maar het ontwerp van de brug maakt duidelijk op welke scheiding je je bevindt. In de noordzuidelijke richting is de brug een markering van de grens tussen de Randstad en de kop van Noord Holland. In de oostwestelijke richting is de brug een markering van de grens tussen het Nederlandse kustgebied en de VINEX-bebouwing (boven N.A.P) en het laagveenland en de Stelling van Amsterdam (onder N.A.P). We bevinden ons exact op de plek waar Holland op zijn smalst was; het IJ was hier ooit enkele kilometers van de Noordzeekust verwijderd.

Nu ligt hier de inofficiële grens van de Randstad. Op de hekken van de brug zijn de woorden RAND en STAD aangebracht. Vanuit de auto lees je vanuit de richting Alkmaar RANDSTAD, uit de richting Amsterdam (Randstad) lees je STADRAND.

In het midden van de brug staat het poortgebouw van de Randstad. De gescheiden werelden van stad en land en snel- en langzaam verkeer ontmoeten elkaar boven de middenberm. De poort is een passage voor de snelle en de langzame wereld die elkaar hier kruisen. Voor beide werelden staat de poort in het midden. Doordat de poort aan weerszijden van de brug enkele meters uitkraagt, is er een prominente en veilige plaats gemaakt voor het welbekende mijmeren en staren boven de snelweg.
Degene die hier over de weg, de wijk en het land uitkijkt, lijkt als een poortwachter deel uit te maken van bouwwerk. Hier parkeert een fietser zijn fiets en stapt hij op een ruim 5 meter hoog platform. Zijn blik wordt gevangen en gericht op de snelweg, het omringende landschap en de lucht. Vanaf de snelweg gezien wordt deze 'eenzame fietser', staande in dit uitzichtpunt als een nissculptuur die symbool staat voor de relatie tussen de mens en zijn ruimtebeslag. De blokkenstructuur vormt op acht verschillende wijze vensters op de wereld om de beschouwer heen.

De Randstadpoort is een zwarte stalen constructie die gevuld wordt met lichtgekleurd strekmetaal. De poort staat los van het fietsdek waardoor deze er haast doorheen lijkt te zweven; het is een verzameling gestapelde blokkenvormen die symbool staat voor het strooigoed van huizen, industriehallen en kantoren langs de Nederlandse snelwegen. De Randstadpoort is de vierde in een reeks van kunstwerken van Observatorium waarbij het zicht op en de blik vanaf de snelweg centraal staat: 'Observatorium Nieuw-Terbregge' aan de A20 in Rotterdam, 'Hallenhaus' aan de A57 in het Roergebied en de nieuwe inrichting van het Kleinpolderplein 'Die Bocht' aan de A13/A20 in Rotterdam. De werken zijn inmiddels herkenningspunten in het automobiellandschap geworden.
location: Heemskerk
year:2014
images:
Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - statie Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - randstadpoort eerste auto Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - holland op smalst Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - vogelvlucht samson Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - topo randstadpoort Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - plattegrond randstad Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - poortrend Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - tekdef Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - poorttek 1 Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - techtek1 Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - randstadpoort binne Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - randstadpoort mannen Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - randstadpoort fred Observatorium - Randstadpoort/ Randstad Gate – HEEMSKERK, Noord-Holland - randstadpoort uitzichtpunt

back to index