Observatorium: Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here

This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here
Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland
OOSTERBEEK - Netherlands
Eendaagse sculptuur om de gedachten en woorden van de wandelaars van de Airborne Wandeltocht te collecteren die inspireren tot een herdenkingsgedicht voor de volgende editie van de tocht.
One day sculpture to collect phrases and thougths of the participants of the Airborne March in order to write an memorial poem for the next edition of the march.
Jong Observatorium maakte in opdracht van de Renkumse kunststichting Scarabee een tijdelijk kunstwerk dat tijdens de Oosterbeekse Airborne Wandeltocht op 6 september 2014 te zien was langs de route.
Sinds 2009 voert de stichting jaarlijks kunstprojecten uit ter gelegenheid van de grootste ééndaagse wandeltocht in Nederland. Met deze monumenten voor één dag wil Scarabee het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het beleven van de herwonnen vrijheid nieuwe impulsen geven en kunst voor een groot publiek presenteren. Daarbij is de actieve wisselwerking tussen kunstproject en wandelend publiek een belangrijk uitgangspunt.
De drie ontwerpers van Jong Observatorium, Maila Mangiapanello, Lieven Poutsma, Ymke Vertelman ontwierpen en bouwden een gedachtenverwerkingsmachine voor een open plek in het bos van de Zilverberg. Daarin namen vier correspondenten en een schrijver plaats, die via een buizenpostsysteem de gedachten van de wandelaars over oorlog, heldendom en herinnering noteerden en verwerkten. Publicist Willem Sjoerd van Vliet las om het uur delen van het Onvoltooide Gedicht voor. Met de honderden reacties van de wandelaars zal hij voor de Airboirne Wandetocht van 2015 het gedicht voltooien. De vragen aan de wandelaars: Wat verdient en gevecht in uw leven? Hoe zou u herinnerd willen worden? Wat heb je nog nooit aan iemand verteld? Welke dingen maken jou trots?
De op een podium geplaatse open boekenkasten en de daarin verwerkte buizen zijn een interactieve variant op de boekenkastpaviljoens die Observatorium gebruikte als verblijf van afzondering in een park in New York (1997) en de landbouwvlaktes in de Hoeksche Waard (1998).

Young Observatorium was invited by art foundation Scarabee to install an interactive artwork during the Airborne March of september 6, 2014, held each year in commemoration of Operation Market Garden in 1944 (A Bridge Too Far).
location: Oosterbeek, Netherlands
year:2014
images:
Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - willem sjoerd Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - lopers Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - lopers 2 Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - lopers 3 Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - lieven willem Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - publiek Observatorium - Onvoltooid Gedicht/ Unfinished Poem – OOSTERBEEK, Gelderland - close

back to index