Observatorium: Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here

This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here
Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM

Bridges and sculpture pedestals for highway intersection Kleinpolderplein in Rotterdam
In connection with the reconstruction of the Kleinpolderplein intersection, Observatorium proposes turning the motorway complex into a park. Two flyovers for pedestrians and cyclists mark this transition (in collaboration with Annemieke Diekman Landschapsarchitecten). The spaghetti junction will last for another 15 years. A grid of pedestals in a water retention basin underneath the huge flyovers provide a very spectactular exhibition space for sculpture.
Toekomst
Rond 2025 zou het Kleinpolderplein en zijn flyovers een spectaculair monument voor de cultuur van de infrastructuur van Nederland kunnen zijn, dat als een park gebruikt wordt. Zoals vele historische gebouwen ook nu niet meer als vanzelfsprekend afgebroken worden en gezocht wordt naar duurzaam hergebruik zo kan het snelwegplein hergebruikt, getransformeerd en vernieuwd worden. Kan deze beruchte lawaaiige stadssnelweg een oord van verpozing, sport en spel worden?

Die bocht

Om een beeld te geven van de toekomstige toegankelijkheid voor voetgangers voegt Observatorium alvast twee losse flyovers toe. De bruggen vormen samen de ontbrekende schakel tussen Oost en West Overschie en wekken de suggestie dat er een voetgangersverbinding bijkomt, zodat het plein en de wegen niet meer het exclusieve domein van de auto zijn. Het plein als een bord spaghetti wordt precies daar versterkt waar het bord nog een beetje leeg was. De twee ranke bogen boven het plassenlandschap zorgen voor een grotere dichtheid van ingenieurskunst en verlenen de brutalistische constructies een raadselachtig contrast.

Op zaal

Onder de flyovers zijn waterpleinen aangelegd, die overtollig water opvangen. Aan de rand van het plein heeft Annemieke Diekman Landschapsarchitecten een diep bassin aangelegd rondom de kolommen van de wegen. Observatorium heeft het voortouw genomen om hier ruimte aan de verweesde stadssculpturen van de stad Rotterdam aan te bieden. Een raster van zwarte sokkels staat op de bodem van het bassin dat af en toe volstroomt met water.
Bij de wederopbouw (1945 - ?) van Rotterdam werden kunstenaars uitgenodigd kunstwerken te maken voor parken, gebouwen en pleinen. Maar de stad is permanent in verandering en soms verliezen beelden hun plaats. Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, de eigenaar van deze stadscollectie, en Stichting Kleinpolderpark verzamelen en verzorgen de verweesde sculptuur van Rotterdam op het Kleinpolderplein en dragen bij aan de idee van de metamorfose van Kleinpolderplein naar Kleinpolderpark.

Op donderdag 19 maart 2015 is de stichting Werkgemeenschap Kleinpolder opgericht. Ruud Reutelingsperger, Observatorium, Johan Goossens en Caro van der Pluijm vormen het bestuur. Zij hebben zich ten doel gesteld om de museumzaal onder de fly-overs van het Kleinpolderplein uit te bouwen, te onderhouden en beheren en hiervoor de nodige financiële middelen te werven.
Een en ander kreeg urgentie door een gift van het Ted Schutten Fonds voor het plaatsen van drie nieuwe 'oude' sculpturen. Hiervan is er onlangs weer een geplaatst. De WG Kleinpolder gaat zich niet alleen bezig houden met de beeldentuin maar heeft als doel om met name de fly-overs van het Kleinpolderplein te transformeren tot een park voor mensen in plaats van auto's.


Han Rehm (Rotterdam 1908-Rotterdam 1970)
Buste van Bernard Diamant (1872-1936): musicus, dirigent en directeur van de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereeniging Excelsior.
location: Kleinpolderplein, Rotterdam
year:2011
images:
Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - luchtbeeld Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - overzicht ossip Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - overzicht ossip 2 Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - KPPnaambord Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - KPPfietsers Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - KPPtekening Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - sokkels aanbouw Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - vanuit oost kpp aanbouw Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - wachtende bogen boven water Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - schilderlift staand Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - schilderlift liggend Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - bocht kattestaart Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - kleinpolderplein - lights Freek van Arkel Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - de Gier beeld Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - bocht twee figuren Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - sloveens bezoek Observatorium - Die bocht, Kleinpolderplein – ROTTERDAM - nieuw van Ted

back to index