Observatorium: Ruhrtriennale 14 augustus - 26 september - DUISBURG This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here

This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here
Ruhrtriennale 14 augustus - 26 september - DUISBURG


Ruhrtriennale 2015
Indrukwekkend programma onder leiding van de Nederlandse theatermaker Johan Simons
Van 14 augustus tot en met 26 september 2015

'Seid umschlungen', 'Laat je omarmen' – deze woorden drukken uit wat het Ruhrgebied volgens intendant Johan Simons nodig heeft. Het is zijn motto voor de Ruhrtriennale, het festival der kunsten dat hij sinds dit jaar leidt. Simons brengt vermaarde inter- nationale kunstenaars samen, zoals Ingo Metzmacher, Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas, Owen Pallett, Ivo van Hove, Joep van Lieshout/AVL, Susanne Kennedy, Richard Siegal, Philippe Herreweghe/ Collegium Vocale Gent en Teodor Currentzis.
Op achttien locaties krijgt het publiek een ambitieus programma aangeboden met meer dan veertig producties, waarvan bijna de helft speciaal voor de Ruhrtriennale is gerealiseerd en er in wereldpremière gaat. De architectuur van de voormalige industriehallen, imposante lieux-de-mémoire/places of memory, getuigt van het mijnwerkersverleden van het Ruhrgebied en vormt het indringende decor voor muziektheater, theater, dans, installaties, muziek.

Met zijn programma wil Johan Simons een bijdrage leveren aan de zoektocht naar een nieuwe identiteit voor het voormalige industriegebied. „Mijn motto daarbij is "Seid umschlungen", dat komt uit Schillers ode "An die Freude" en werd door Beethoven in zijn Negende Symfonie verwerkt. Met dit motto maak ik een omarmende beweging: artistiek, maatschappelijk en geografisch.
Voormalige industriehallen in Duisburg, Essen, Bochum, Dinslaken en andere steden in het Ruhrgebied vormen de locaties die in werkelijkheid ver van elkaar liggen, maar tijdens het festival één vibrerend netwerk vormen. Maar 'umschlungen' betekent niet alleen 'omarmd', maar ook 'omstrengeld, verstikt.
De Ruhrtriënnale mag beklemmend zijn en onaangename vragen stellen. Ze mag ook tegenreactie en weerstand oproepen. Verschillende vormen van esthetiek, verschillende meningen naast elkaar laten bestaan, dat is een van de belangrijkste verwezenlijkingen van het humanistische Europa."

http://www.ruhrtriennale.de

Noot voor de Belgische en de Nederlandse pers: Claire Beke – Communicatie in Cultuur verzorgt de publiciteit voor België en Nederland. Persvoorbezichtiging en perstour installaties op vrijdag 14 augustus 2015 om 10.00 uur.

beke@communicatieincultuur.com, 0031 (0) 152010210

Voor informatie over Observatorium's bijdrage, zie: http://www.observatorium.org/observatorium/site/application/#/project_preview_item/2136
images:


back to index