Observatorium: Museumnacht ROTTERDAM This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here

This is the shadow site for search engines. Open the site for humans here
Museumnacht ROTTERDAM


Zaterdag 8 maart: 14.00 - 02.00 uur
Zondag 9 maart: 10.00 - 18.00 uur

Nu de toekomst van het Museumpark volop in beweging is, geeft Het Nieuwe Instituut de aftrap voor een nieuw perspectief voor het park. HNI heeft twee teams van Rotterdamse kunstenaars, ontwerpers en theatermakers uitgenodigd om tijdens de Museumnacht een vooruitblik te geven op de toekomst van het Museumpark. Met hun installaties 'Groot Museumpark' en 'Melk en Vuur' laten de teams de bezoekers alvast kennismaken met een landschapsarchitectonisch juweel waar het prettig toeven is en dat ruimte geeft aan historie, kennis en cultuur van de aangrenzende instanties.

GROOT MUSEUMPARK
Het team 'Groot Museumpark' bestaat uit de kunstenaars van Observatorium en de ontwerpers van De Urbanisten.
Grootse cultuur- en wetenschapsinstituten van Rotterdam omgeven het Museumpark. Omdat het groen zich telkens naar gebouwen moet schikken en wellicht het Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen erbij komt, resulteert er een steeds kleiner Museumpark. Het team 'Groot Museumpark'
biedt de bezoekers tijdens de Museumnacht een perspectief op hoe het park vergroot kan worden en hoe de gebouwen straks niet áán maar ín het park liggen. Het Museumpark als een centrale plek van uitwisseling en als een bestemming die groener is en vriendelijker voor verblijf. Met twee tijdelijke tuinen toont het team een aantrekkelijke voorbode van het Groot Museumpark.

MELK EN VUUR
Team 'Melk en Vuur' bestaat uit de kunstenaars Yasser Ballemans, Maurice Meewisse en Daan Draait. Welke sporen van de instellingen rodom het park zijn het waard om in het park te tonen? De sporen kunnen bijzondere objecten zijn, maar ook een interessante discussie of een innovatief proces.
De deskundigen die in de instellingen rondom het park werken, worden uitgedaagd om te fantaseren over de mogelijkheden van onderlinge samenwerking. Beeldend kunstenaars en acteurs maken op basis van interviews een inspirerend hoorspel en een bijzondere installatie waar bezoekers de verhalen achter de instellingen rondom het park te horen krijgen. Vroeger was er aan het Melkkoppad (in het huidige Museumpark) een boerderij waar de Rotterdammers melk en room kochten en elkaar ontmoetten.
Met Melk en Vuur wordt een vuurtje aangewakkerd, opdat het Museumpark in de toekomst de plek is waar Rotterdammers letterlijk "kennis kunnen maken"
met elkaar en de werelden van kunst, educatie, gezondheid en wetenschap.

EXTRA: LUCHTSLAPER
Wilco Tuinman van Arminius heeft op het rijksmonument nestkasten voor gierzwaluwen aangebracht om de soortenrijkdom in het Rotterdamse stadscentrum te stimuleren. Tijdens de museumnacht klinkt de lokroep rond de kerktoren en kun je vanuit de entrée-tuin starten met de torenbeklimming en de grens tussen stad en Museumpark vanuit het perspectief van de vogel bezien.

Met de tijdelijke installaties Groot Museumpark en Melk en Vuur anticiperen we op een toekomstig Museumpark, dat ruimte geeft aan historie, kennis en cultuur van de aangrenzende instanties in een landschapsarchitectonisch juweel. op 19 april 2014 opent een tentoonstelling over GROOT MUSEUMPARK en MELKENVUUR in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.


http://www.rotterdamsemuseumnacht.nl/deelnemers/museumpark
http://www.hetnieuweinstituut.nl/tracking-traces
images:
Observatorium - Museumnacht ROTTERDAM - plein Observatorium - Museumnacht ROTTERDAM - richtingbord Observatorium - Museumnacht ROTTERDAM - GrMu Observatorium - Museumnacht ROTTERDAM - GrMu2 Observatorium - Museumnacht ROTTERDAM - voor1 Observatorium - Museumnacht ROTTERDAM - voor2

back to index